Feestdagen 2018

 

Nog heel even en de kerstdagen beginnen. Toen ik gisteren boodschappen ging doen zag ik dat iedereen er volop mee bezig is. Zowel in de stad voor cadeaus als in de winkels voor het eten was het druk.

Voor veel mensen brengen de feestdagen naast gezelligheid ook stress met zich mee. Wie komen er op visite, wat ga ik koken en wat moet ik aan boodschappen halen?

Hoe herkenbaar is dit. Plannen en een boodschappenlijst maken kan een hoop stress voorkomen.

Dit jaar heb ik de werkzaamheden verdeelt, onze dochters koken op kerstavond, 1ekerstdag zijn we met zijn tweeën en gaan we niet uitgebreid koken. 2eKerstdag hebben we meer visite. Mijn broer verzorgt het voorgerecht, voor mij rest dan het hoofd- en nagerecht.

Ik heb gekozen voor een runderrollade met veel groenten uit de oven en vergezeld van wat vrolijke aardappelgerechten. Dat is best traditioneel maar dat vinden wij lekker. De ouderwetse stoofpeertjes maak ik een dag van tevoren, die zijn dan lekker op smaak.

In deze maaltijd gebruik ik verse producten en door wat minder vlees en meer groenten op tafel te zetten worden er meer groenten gegeten. Omdat het oog ook wat wil kies ik voor verschillende kleuren worteltjes en gemengde groenten uit de oven. Deze kleurige schotels nodigen uit om gegeten te worden.

Ik hoor genoeg mensen klagen dat ze na de feestdagen een paar kilo zijn aangekomen. Je eet anders dan normaal, misschien wat meer. Maar om een kilo aan te komen moet je wel flink dooreten. Per kilo maar liefst 7.000 Kcl. Dat is wat een atleet moet eten als hij een triatlon gaat lopen! Meestal eet je dit niet extra maar komen deze van calorieën van het snoepen, de lekkere hapjes en het drinken van meer alcohol dan normaal. Misschien zit je wat meer stil dan op een gewone dag. Een wandeling is heerlijk om er even uit te zijn.

Het belangrijkste is dat je van het eten en drinken en je gezelschap geniet. Met verse producten en door bewust te zijn van wat je eet en drinkt kun je de feestdagen prima doorkomen en hoef je in januari de decemberkilo’s niet kwijt te raken. (Mocht dat wel het geval zijn dan je kunt natuurlijk ook een afspraak bij Erik of mij maken).

Wij wensen jullie hele fijne feestdagen en een gezond 2019 toe!

Erik en Jacqueline