In het najaar schreef ik dat ik mijn doel gesteld heb. De halve triatlon van Zell am See.

Omdat ik het zwemmen toch niet van mijn moeder geerfd heb heb ik borstcrawllessen genomen. Inmiddels heb ik de techniek geleerd, nu de uitvoering nog. Maar door drie keer per week te zwemmen gaat het elke keer beter. Ik dacht dat ik een goed conditie had maar voor het zwemmen is dat toch anders. Maar ik blijf oefenen.

Het leuke van zwemmen is dat je andere mensen ontmoet. Het groepje waarmee ik les had maar ook anderen die niet “gewoon” baantjes zwemmen maar hier serieus mee bezig zijn. Zo ook een paar weken terug. Een oudere heer die zeer ervaren was legde zijn banen borstcrawl als een professional af. Een praatje is dan zo gemaakt en wat bleek: hij deed al heel lang aan triatlon en is de speaker van de sprinttriatlon in Nijkerk ( 12 juni 2019) en de Keistadtriatlon in Amersfoort ( 1 september 2019). Met zijn ervaring kan hij prima toelichting geven omdat hij in die wereld zit. Natuurlijk vroeg ik naar zijn tips. Dat zijn de volgende:

  • Oefen het zwemmen in open water
  • Bedenk dat het water buiten nu nog koud is, wen vast aan een koude douche
  • Oefen goed op de overgangen en met name van fietsen naar hardlopen
  • Train de verschillende sporten achter elkaar

Nu het voorjaar is gekomen kan ik weer buiten fietsen. Binnenkort gaan we een paar dagen de heuvels in Limburg beklimmen. Het is nu een kwestie van kilometers maken maar dat komt. En lopen doe ik elke week met mijn trainingen. Ook daarmee moet ik oefenen omdat ik mijn eigen tempo moet gaan lopen.

En intussen krijg het advies om gezond te eten. Veel groenten en fruit en voldoende koolhydraten. Want anders kan ik trainen wat ik wil maar zal mijn prestatie minder zijn. Gelukkig heb ik een sportvoedingsconsulent in huis die mij daar op wijst.

Op naar de eerste test, de olympische triatlon in Vathorst (1 juni 2019). Wel zwaar omdat dat we daar 1,5 km zwemmen maar goed om te oefenen. En leuk om dat in je eigen wijk te doen. In de Laak en de grachten van Vathorst wordt gezwommen en in de polder ernaast wordt het fietsen en lopen gedaan. De ideale plek.

Nu nog even doortrainen, niet in mijn comfortzone zoals ik het liefste zou doen. Bij duursport is de uitdaging om te trainen in de langzamere zones.