WAAROM HARDLOOPSCHOENEN ZO BELANGRIJK ZIJN

Op dit moment zie ik veel mensen die beginnen met hardlopen en zij lopen vaak op tennisschoenen, hockeyschoenen of sneakers.  Nu snap ik uiteraard dat lang niet iedereen de financiële middelen heeft om te investeren in een paar hardloopschoenen, toch wil ik uitleggen waarom je dit wel moet doen. Vaak hangt de prijs van een paar schoenen niet samen met de kwaliteit van de schoen. Het gaat er vooral om dat schoenen bij jou passen. Zo zijn mijn favoriete hardloopschoenen waarschijnlijk ook niet de juiste schoenen voor jou.

DE JUISTE SCHOENEN KUNNEN BLESSURES VOORKOMEN EN JE PRESTATIES VERBETEREN.

Hardlopen is een belastende sport voor je gewrichten zoals je knieën, enkels en heup. Goede schoenen kunnen blessures voorkomen. Elke keer als jij je voet neerzet op de grond moeten deze gewrichten de klap van het lopen opvangen 2 tot 3 keer je lichaamsgewicht. Wordt deze klap niet goed opgevangen doordat je schoenen niet passen bij jouw manier van lopen dan kun je last krijgen van blessures. Deze blessures ontstaan bijvoorbeeld doordat je spieren overbelast raken door het opvangen van de klap. Het dragen van goede schoenen is dus niet alleen een investering voor je hobby maar vooral een investering voor het behoud van je lichaam.

WANNEER KOOP JE NIEUWE SCHOENEN?

Eerste punt van aandacht is de levensduur van een paar hardloopschoenen. Je hebt wellicht een aantal jaar geleden een paar schoenen gekocht die nog prima zitten. De levensduur van een paar schoenen is echter niet afhankelijk van het uiterlijk of de pasvorm maar van de conditie van de demping. De vuistregel is dat schoenen waarop je 1000 KILOMETER hebt gelopen vervangen moeten worden. Na deze periode neemt de demping in de schoenen af en kun je last krijgen van blessures.

TIPS BIJ HET KOPEN VAN HARDLOOPSCHOENEN

Naast dat het verstandig is om goed advies in te winnen, zijn er nog een aantal korte tips die ik je mee wil geven.

  • Pas je schoenen aan het eind van de middag. Aan het einde van de middag zijn je voeten iets meer opgezet en voorkom je te krappe schoenen te kopen.
  • Je voeten kunnen beide verschillend van grote zijn dus pas altijd beide schoenen.
  • Neem je eigen hardloopsokken mee als je schoenen gaat passen.
  • Neem je oude hardloopschoenen mee naar de winkel. Je kunt vaak aan de zool zien hoe je loopt.

 

Voor de gratis QRcode voor korting op hardloopschoenen kun je een mail sturen naar info@move2befit.nl