Vochtverlies bij het sporten

Van september tot eind oktober heb ik met mijn tennisteam meegespeeld met de najaarscompetitie. Op zeven zaterdagen lekker buiten tennissen op recreatief niveau. Dit jaar leek het wel zomer. Bijna elke week hadden we prachtig zonnig weer en de temperaturen waren uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar.

 

Dat is natuurlijk genieten. Maar het betekent wel dat je je voor en tijdens het sporten anders moet voorbereiden. Wij spelen per dag 2 partijen. Soms speel je een enkelpartij en een dubbel of anders een mix en een dubbelpartij. In totaal speel je per persoon in ieder geval twee uur of langer.

 

Op een van de zaterdagen was het rond de 28 graden en de zon scheen volop. We begonnen rond het middaguur. Meestal spelen we dan eerst de twee enkelpartijen. Mijn tennismaatje Nathalie stond op de baan en speelde een lange partij waarbij een derde set gespeeld moest worden. In de laatste set kreeg zij last van kramp in haar kuit. Zij wist haar partij te winnen maar moest daarna met mij de baan op voor de damesdubbel partij.

 

Kramp komt vaker voor bij het sporten en in dit geval kwam dat doordat er te weinig was gedronken. Als je twee uur bezig bent bij warmte verlies je veel vocht. Het beste is om tijdens de wedstrijd te blijven drinken. Geen kleine slokjes want die gaan klotsen in je buik. Neem een aantal flinke slokken, je zweet het er wel weer uit. Het is ook verstandig om voor de wedstrijd een bidon water te drinken. Zo bereid je je lichaam voor op de inspanning. Na het sporten moet je vocht weer aangevuld worden. Uiteraard verschilt het vochtverlies per persoon. Een sportvoedingsconsulent zoals ik kan je een op maat geschreven advies geven, waarbij ook je voeding meegenomen wordt. Gelukkig kon Nathalie na een pauze weer de baan op.

 

In de derde helft van het tennissen is vaak gezellig en wordt er regelmatig alcohol genuttigd. Dat is gezellig maar zorgt ervoor dat er meer vocht aan je lichaam onttrokken wordt. Wees je daarom op warme dagen bewust dat je voldoende water drinkt.

 

Na het winterseizoen gaan we verder met de voorjaarscompetitie. Ik hoop dat we dan weer mooi weer hebben, we weten dat er dan voldoende gedronken moet worden.

 

Jacqueline Ernest

Gewichts- en sportvoedingsconsulent Eat2befit