Morgen begint de Nationale Week zonder Vlees. Vorig jaar leidde ik op mijn werk een vergadering toen net de eerste Week zonder Vlees begonnen was. Ik begon de vergadering met een afbeelding van de Week zonder Vlees over de besparingen voor het milieu. Mijn collega’s keken mij verrast aan. Maar de feiten kenden zij niet. Dat geldt voor veel mensen.

Wat scheelt het als je een week geen vlees of vis eet:

  • Je bespaart 130 liter water
  • Je bespaart de CO uitstoot die er is om een auto 76 km te laten rijden
  • 770 gram dierenvlees

Waarschijnlijk denk je “dat is mooi voor het milieu maar bedrijven stoten meer CO2 uit”. Dat is zo maar je kunt hier zelf wat aan doen en daarnaast is het ook beter voor je gezondheid om minder of geen vlees te eten.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een voeding met veel vlees ongezond is. Maar helemaal zonder vlees en vis kan ook tekorten aan vitaminen en mineralen veroorzaken.Vegetariers moeten erop letten dat ze voldoende ijzer, zink, calcium, vitamine B12 en B2 binnen krijgen. Dan is het belangrijk om peulvruchten, granen, noten, zuivel, eieren te eten. Het voedingscentrum adviseert om maximaal 500 gram vlees per week te eten.

Als je na deze week Zonder Vlees besluit om voortaan een paar dagen in de week geen vlees of vis te eten kun je met bovenstaande producten het vlees vervangen. Ook voldoende groenten horen daarbij. En tegenwoordig zijn er naast tofu en tempe steeds meer smakelijke vleesvervangers te koop. Ik vind de champignonburgers erg lekker.

Hierbij nog een vegetarisch recept uit het magazine dat je ontvangt als je je aanmeld via de site De Nationale Week zonder Vlees.

Champignons ‘bourguignon’-stijl

VERRASSEND Recept van topchef Peter Lute

Deze vleesklassieker kun in je in meerdere varianten maken dan alleen de bekende versie met rundvlees. Dit is een basisgerecht dat je kunt combineren met rijst, aardappelgerechten of pasta.

Peter Lute   Topchef

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN

375 g kastanjechampignons      50 ml olijfolie
1 takje tijm                                       1 teentje knoflook

100 g witte uienringen             150 ml rode wijn

2,5 g paprikapoeder of pimentón (gerookt paprikapoeder)
50 ml room
1 gepelde tomaat                      50 g bleekselderij zout en peper

Doe de olijfolie in de gietijzeren pan, bak hier de tijm even in aan en haal het takje er weer uit. Snijd de knoflook fijn en bak kort zonder dat hij kleur krijgt. Voeg het paprikapoeder toe en bak de uienringen een paar minuten. Voeg de hele kastanjechampignons toe en bak deze stevig door. Blus het af met de rode wijn en voeg de room en gepelde tomaten toe. Kook het geheel door tot de saus wat steviger wordt door het verdampen van het vocht. Snijd de bleekselderij fijn en voeg vlak voor het serveren toe. Breng op smaak met zout en peper. Serveer het bourgondisch met de pan op tafel of in een soepkom.

Eet smakelijk!